Soveltoradio

Jakso 63: Onko palvelusi saavutettava?

Episode Summary

Verkkoon julkaistavia palveluita saattavat käyttää ihmiset joiden aistit ja motoriikka toimivat rajallisesti tai puuttuvat kenties kokonaan. Verkkopalveluiden saavutettavuus yritetään varmistaa EU:n direktiivin ja kansallisen lainsäädännön keinoin. Pyrkimys on hieno ja tavoittelemisen arvoinen, mutta toimiiko saavutettavuus oikeasti ja mitä kummallista direktiivi sisältää? Näistä asioista kertoo tässä jaksossa Virpi Blom.

Episode Notes

Verkkopalveluiden asiantuntija Virpi Blom on tämän jakson vieraana kertomassa saavutettavista verkkopalveluista. Virpi  selventää kuinka direktiivin ja lainsäädännön keinoin yritetään varmistaa julkishallinnon toimijoiden tuottamien verkkopalveluiden käyttö myös niille joilla on aisteihin, motoriikkaan ja  muuhun toimintaan liittyviä rajoitteita. Normaalisti näkeville ja kuuleville ihmisille kunnan tai viranomaisen verkkopalveluissa asiointi ei sisällä mitään ihmeellistä, mutta entä miten esimerkiksi sokealta onnistuu selaimella käsiteltävän lomakkeen täyttäminen ja lähettäminen?

Saavutettavuuden varmistamiseksi on paljon menetelmiä ja erilaisia työkaluja. Virpi Blom on ollut vuosien saatossa auttamassa lukuisia organisaatioita määrittelemään ja toteuttamaan saavutettavia verkkopalveluita. Tässä jaksossa Virpi  kertoo millaisia haasteita ja mahdottomuuksia asiassa on, kuinka direktiivin noudattaminen onnistuu eli ei onnistu sekä millaisia kiertoteitä verkkopalveluiden tuottajat ovat käyttäneet.